Translate

19. 11. 2022.

Ereg

 


Na severu Mađarske, u gradiću Tata, nalazi se jedno od najstarijih veštačkih jezera u Mađarskoj – jezero Ereg. Potiče još iz vremena Rimskog carstva, kada je tu podignuta brana, čiji ostaci postoje i danas. Zahvaljujući finansijskoj podršci plemićke porodice Esterhazi, početkom XVIII veka, napravljen je ribnjak koji je danas poznat kao najstariji ribnjak u Mađarskoj. Današnji oblik jezero je dobilo polovinom XVIII veka, na osnovu plana regulisanja obala jezera, koji je napravio inženjer Samuel Mikovini.

Teren oko jezera je močvaran, sa puno trske i prepun je izvora. Na jezeru i u njegovoj okolini živi mnogo različitih vrsta ptica. Najviše ima gusaka, kao što su letnja guska, kratkokljuna guska, guska monahinja i druge.

Šetalište oko jezera dugo je oko 7 km, poput Ade Ciganlije i prema tome, pogodno je za rekreaciju. Duž obale ima nekoliko značajnih kulturno-istorijskih građevina, kao i lepih restorana i kafića. Tu se povremeno održavaju i različite manifestacije. Vikendom je jezero dosta posećeno pre svega od strane stanovništva iz okolnih mesta i naravno stanovnika Budimpešte, od koje je udaljeno oko sat vremena vožnje.

Najupečatljivi pejzaž na obali jezera Ereg svakako je zamak Tata, poznat i pod nazivom Esterhazi. Takođe se izdvaja statua svetog Jovana krstitelja, na labudovom odmaralištu, koja je dobila zlatnu medalju na venecijskom bienalu, a na jezero je postavljena 1989. godine.

U neposrednoj blizini jezera Ereg nalazi se još jedno manje jezero, koje je uglavnom interesantno ribolovcima. Tu su i ruševine koje predstavljaju ostatke crkve izgrađene u stilu romantizma.

U novijoj istoriji, jezero Ereg je nekoliko puta bilo poplavljeno, pa su se prethodnih decenija sprovodile mere za sprečavanje posledica poplava. Zbog veoma velike količine organskih materija, veštačkog đubriva i drugog otpada koji je bacan u jezero, jezero je više puta bilo detaljno čišćeno u cilju očuvanja živog sveta u jezeru i životne sredine.


Нема коментара:

Постави коментар