Translate

24. 12. 2023.

Park skulptura, Aja Napa

Na brdašcu iznad Mosta ljubavi u Aja Napi nalazi se impresivna kolekcija skulptura čiji autori potiču iz različitih delova sveta. Činjenica da je Park skulptura smešten u mediteranskom okruženju sa pogledom na morsko plavetnilo već doprinosi njegovoj atraktivnosti, a kad se tome doda umetnost iskazana kroz istorijske i mitološke ličnosti, jasno je da ovo mesto predstavlja turistički dragulj.
Svaka skulptura je jedinstveno delo umetnika koji na ovaj način iskazuju svoje vizije i impresije bilo da se radi o mitološkim, istorijskim ili motivima savremene umetnosti. Meni su se posebno dopale statua "Legenda mora" španskog umetnika i skulptura "Igra anđela" čiji je autor jermenski vajar. Upečatljivi su i prikazi Afrodite, Trojanskog konja, Pegaza itd. Među brojnim skulpturama zapazila sam i dela autora sa naših prostora.
Niz skulptura od belog i žućkastog kamena nastavlja se limenim statuama na mostu Argo, koji je otvoren 2018. godine, a tu je i park kaktusa (otvoren 2015. godine) sa raznovrsnim primercima, koji još više doprinose autentičnosti celog ambijenta.
S obzirom da je ulaz u park slobodan i da je park otvoren 24/7, možete ga posetiti kad god vam odgovara, a prostranstvo na kojem se nalazi posetiocima pruža mogućnost da se šetaju parkom i obilaze skulpture kojim god redosledom žele. Osim toga, neke skulpture su interaktivne, odnosno osmišljene na način da se možete fotografisati kao deo skulpture, što je još jedna od osobenosti ovog parka.
Ovaj muzej na otvorenom, dosta je veći nego što sam očekivala, a interesantno je i da se stalno proširuje novim umetničkim delima jer više od 50 vajara sa različitih meridijana nastavljaju da doprinose ovom kreativno osmišljenom prostoru. Na taj način park privlači i turiste i lokalce da ga ponovo posećuju i ostaje aktuelan godinama.


Нема коментара:

Постави коментар