Translate

23. 12. 2023.

MUSAN, Aja Napa

 

Muzej podvodnih skulptura - MUSAN smešten je par stotina metara od plaže Pernera u Aja Napi, unutar zaštićenog morskog područja.

Pernera je jedna od plaža koje su mi se najviše svidele na Kipru. Osim kristalno čiste vode, na ovoj plaži ni u popodnevnim satima nije bilo gužve, a ležaljke su izuzetno udobne i uz plažu postoje svlačionice i tuševi. Jedina zamerka je to što je na nekim mestima nezgodan ulaz u vodu.

Neobični muzej, koji se nalazi u morskim dubinama plaže Pernera, sadrži 93 umetnička dela. Skulpture su postavljene na dubinu 8-10 metara i uglavnom predstavljaju ljude i drveće. Napravljene su od kombinacije visokokvalitetnog nerđajućeg čelika i ph neutralnog betona, koji pogoduje rastu i razvoju podvodnih organizama. Namenski su osmišljene da privuku različite vrste morskog života, tako što se korali, sunđeri i drugi morski organizmi na njih pričvrste i rastu. S druge strane, kristalno čista voda omogućava posetiocima, tj. roniocima da u potpunosti dožive podvodnu galeriju.

Ulaz u ovaj muzej je za sada besplatan. Najbolje ga je posetiti kada nema velikih talasa, a na ovom delu kiparske obale je tokom leta pre podne skoro uvek mirno more. Postoje i platforme na kojima se možete odmoriti od plivanja.



 



Нема коментара:

Постави коментар