Translate

28. 6. 2017.

Manastir Rilski



Najveći i najpoznatiji manastir u Bugarskoj od Sofije je udaljen 117 km. Nalazi se na jugozapadnoj strani najviše planine na Balkanu - planine Rila, na nadmorskoj visini od 1147 m. Osnovan je u desetom veku i najveću zaslugu za njegovo osnivanje ima Sveti Jovan Rilski, koji je živeo isposničkim životom u obližnjoj pećini dok su njegovi učenici zidali manastir.
 
Manastir Rilski već na prvi pogled izgleda impozantno. Okružen je kamenim zidovima visokim 25 m, koji formiraju nepravilan pentagon sa dve gvozdene kapije. Specifičan je po neobičnoj arhitekturi sa rezbarenim verandama, lukovima, kolonadama i drvenim stepenicama. Glavna manastirska crkva je i spolja i iznutra oslikana brojnim biblijskim motivima. U njoj se nalazi mnogo vrednih ikona iz perioda od XIV do XIX veka.

U okviru manastirskog kompleksa nalazi se muzej koji smo obišli u pratnji vodiča na bugarskom jeziku. U muzeju su izloženi brojni vredni eksponati, koji govore o bugarskoj istoriji i istoriji manastira Rilski. Uz svaki eksponat postoji objašnjenje na bugarskom i engleskom jeziku. Najoriginalniji eksponat je Rafailov krst, napravljen od jednog komada drveta u kojem je izrezbareno čak 650 minijaturnih figura u 104 religiozna prizora. Na izradi ovog remek dela kaluđer Rafail je radio više od 12 godina i kad je konačno završio krst, 1802. godine, oslepeo je. Manastir Rilski ima veliki konak sa bibliotekom u kojoj postoji bogata riznica rukopisa koji datiraju još iz XI veka.
 
Manastirski kompleks je najveće stradanje doživeo početkom devetnaestog veka kada je izbio veliki požar, nakon čega je u periodu od 1834. do 1862. godine obnovljen najveći deo manastirskih zdanja. Manastir Rilski je 1976. godine proglašen za istorijski spomenik od nacionalnog značaja, a od 1983. godine postaje deo UNESCO-ove svetske kulturne baštine.

Danas je manastir Rilski jedna od najznačajnijih i najposećenijih atrakcija u Bugarskoj. U neposrednoj blizini manastirskog kompleksa protiče Rilska reka. Odmah uz reku je restoran gde smo se poslužili pastrmkom koju tu gaje.

Нема коментара:

Постави коментар