Translate

23. 12. 2017.

Drezden


Grad na Elbi, kojeg nazivaju i Feniks, ponosi se svojim velelepnim građevinama, nastalim na temeljima gotovo potpuno porušenog grada, ali se takođe ponosi svojom bogatom muzičkom tradicijom, kao i raskošnim božićnim vašarima, zbog kojih turisti hrle u Drezden krajem decembra.

Prvo mesto koje nam je vodič pokazao u Drezdenu bilo je šetalište zvano Balkon Evrope, odakle se pruža veličanstven pogled na reku Elbu. Utisak je kvario tmuran zimski dan ali kada je palo veče, svetla na mostu i sa druge strane reke činila su ovaj prizor veoma upečatljivim.

Među najznačajnijim znamenitostima Drezdena izdvajaju se Semper opera (Zemperoper), jedna od najlepših opera na svetu, Cvinger palata (Zwinger), koja predstavlja vrhunac barokne umetnosti i Bogorodičina crkva (Frauenkirche), verovatno najznačajnija protestantska crkva, koja se smatra simbolom ujedinjenja nemačkog naroda.

U Cvinger palati su se nekada održavale velike kraljevske proslave, maskenbali i turniri, a danas se na ovom mestu, oko lepo uređenog vrta sa fontanama, nalazi kompleks muzeja i galerija, među kojima su najznačajniji: Galerija slika starih majstora sa delima Rafaela, Ticiana, Vermera, Rubensa, Rembranta i drugih slavnih slikara, zatim Muzej oružja, koji sadrži najveću kolekciju sa oko 10000 komada oružja i kostima, Muzej porcelana, koji svedoči o tome da je Drezden kolevka evropskog porcelana i Salon matematike i fizike sa brojnim instrumentima za merenje i računanje iz šesnaestog veka. Jedan od najinteresantnijih muzeja u Drezdenu je Muzej higijene, koji na originalan način prezentuje naučna i socijalna dostignuća Evrope.

Po fasadama u Drezdenu vidi se da je za obnovu grada korišćen originalni kamen iz ruševina, koji je tamnije boje, pa su mnoge važne građevine u gradu išarane tamnim kamenim kvadratima. Zato strogi centar Drezdena ostavlja utisak crnog grada. Od brojnih fasada u Drezdenu posebnu pažnju mi je privukao mural na kojem su prikazani vladari Saksonije.

Drezden važi za prestonicu Božića i božićnih manifestacija u Nemačkoj. Za sve koji vole Božić i novogodišnje praznike ovaj grad je idealna destinacija u hladnim decembarskim danima. Ja sam ga posetila baš u to vreme pre par godina. Od ukupno dvanaest božićnih vašara u Drezdenu, najveći je Štricelmarket, koji je i najstariji božićni vašar u Nemačkoj. Ovaj vašar je dobio naziv po tradicionalnom kolaču "štricel" koji se pravi sa makom. Još jedan kolač ima dugu tradiciju u Drezdenu. To je "štolen" sa suvim grožđem, za koji je vezan tradicionalni događaj u okviru božićnog vašara "Štolenfest", kada se ogroman kolač nosi od palate Cvinger do vašara, gde se seče i deli posetiocima ove manifestacije.

U okviru božićnih vašara u Drezdenu, na simpatičnim i interesantno ukrašenim tezgama, prodaju se raznovrsni ručni radovi od drveta, stakla, keramike i drugih materijala. Posetioci se okrepljuju uz nemačke kobasice, a za zagrevanje i dobru atmosferu služi se kuvano vino sa cimetom, limunom i rumom. Uprkos toliko dugoj tradiciji proslave Božića, čak 80 procenata stanovnika Drezdena ne pripada nijednoj verskoj zajednici, a samo 4 procenta populacije su katolici.

Drezden je poznat i kao odlično mesto za šoping. Glavna šoping zona nalazi se u Praškoj ulici, a manje prodavnice, među kojima su brojne outlet radnje nalaze se na trgu Altmarkt.

Нема коментара:

Постави коментар