Translate

27. 12. 2017.

Trst


Nama najbliži italijanski grad smešten je u Tršćanskom zalivu i predstavlja jednu od najvažnijih luka na Jadranu. Interesantno je da je Trst bliži Beogradu nego glavnom gradu Italije, a čak sedam puta je bliži glavnom gradu Slovenije nego Rimu. Zato sam prilikom jednog boravka u Sloveniji iskoristila priliku i posetila čuveni Trst, koji mi je iz ranog detinjstva ostao u sećanju po pričama o šopingu i igračkama koje sam dobijala iz ovog grada.

U nekadašnjem raju za kupoholičare i trgovce, sada je šoping u drugom planu. Nekada popularan šoping u Trstu zasenili su brojni šoping molovi, koji svuda niču kao pečurke posle kiše. Zato se u Trst više ne ide primarno zbog šopinga već više zbog šetnje i razgledanja trgova, arhitekture i mora i uživanja u italijanskim restoranima i kafićima.

Staro gradsko jezgro Trsta, oko Kanala Grande, najviše je izgrađeno u osamnaestom i devetnaestom veku i ta zdanja su do današnjih dana dobro očuvana. U Trstu postoji nekoliko lepih trgova, koje krase spomenici, fontane, crkve, palate i druge građevine, na kojima je izražen uticaj arhitekture iz vremena Austrougarske, pa po tome Trst više liči na Beč nego na italijanske gradove.

Centralno mesto okupljanja u Trstu je Trg Ujedinjenja, koji je smešten na korak do obale i jedan je od najvećih evropskih trgova. Na sredini ovog trga nalazi se fontana izrađena u baroknom stilu, nazvana „4 kontinenta“ jer se u vreme kada je nastala nije znalo za Australiju. Trgom Ujedinjenja dominiraju Gradska skupština i Teatar „Đuzepe Verdi“.
 
Nedaleko od Trga Ujedinjenja, na mostu Ponte Roso, tik uz istoimeni trg, nalazi se bronzana statua irskog književnika Džemsa Džojsa, koji je desetak godina živeo u Trstu. Na ploči ispod ove skulpture uklesane su njegove reči „Moja duša je u Trstu“, koje svedoče o tome koliko je ovaj književnik zavoleo Trst. Osim Džojsa u ovom gradu stvarao je i Rajner Marija Rilke, a Sigmund Frojd je kao student dosta vremena proveo u Trstu.

Jedna od najlepših građevina u Trstu je Srpska pravoslavna crkva Svetog Spiridona, koja dominira Kanalom Grande i trgom Ponte Roso. Izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu, od belog mermera sa plavim kupolama i pozlaćenim mozaicima. Arhitektonski je ona delimično bila inspiracija za Hram Svetog Save na Vračaru. U neposrednoj blizini crkve Svetog Spiridona nalazi se kuća najvećeg pokrovitelja ove crkve, Jovana Kurtovića, koji je s kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka bio najbogatiji Tršćanin srpskog porekla. Srpska zajednica u Trstu je i danas dosta jaka.

U Trstu mi je bio posebno simpatičan jedan mali trg u centru grada - Piazza della Borsa. Ovaj trg je dobio naziv po neoklasicističkoj palati podignutoj početkom devetnaestog veka, u kojoj je sedište Privredne komore i Gradska berza. Osim palate, na ovom trgu su interesantne fontana Neptun i statua cara Leopolda I.

U Trstu se nalazi i jedna od najvećih sinagoga u Evropi, koja je izgrađena početkom dvadesetog veka. Kažu da se najlepši pogled na Trst i okolinu pruža iz vrtova koji okružuju dvorac Miramare. Ovaj dvorac na žalost nisam stigla da obiđem ali Trst nije daleko i eto motiva za novu posetu ovom lepom gradu :)

1 коментар:

  1. Molim kontakt sa Srpskom dijasporom u Trstu - sa predsednikom Dusan Aleksicem ili nekim drugim clanovina Srpske dijaspore da se prebacim u Trst iz Beograda- gradjanin sam SAD - USA i vise od pola veka sam zivela u Americi. Mirjana Tinkovic

    ОдговориИзбриши