Translate

8. 12. 2017.

Najmisterioznija mesta na svetu

Misterije su od pamtiveka privlačile pažnju ljudi. Mnoge misteriozne pojave, događaji i mesta predmet su višedecenijskih istraživanja svetskih naučnika i istoričara ali uprkos tome, neke misterije i dalje ostaju nerešene.

1. Bermudski trougao. Čuveni trougao u Atlantiku između Bermuda, Porto Rika i Majamija odneo je mnoge brodove, avione i ljude u njima. Iako postoje brojne teorije, od golfskih struja, preko ljudskog faktora i raznih teorija zavere do ostataka drevnih civilizacija i vanzemaljaca, nijedna nije potvrđena kao pravi uzrok tolikih nesreća. Bermudski trougao je bio inspiracija za razne holivudske filmove, a uprkos svim nesrećama, ovo područje je i dalje jedna od najprometnijih ruta na svetu.

2. Đavolje more. Tačno nasuprot Bermudskog trougla, u Tihom okeanu u blizini japanske obale i ostrva Bonin, nalazi se još jedno misteriozno mesto gde su zabeležene neobjašnjive pojave, kao što su magnetske anomalije, neobjašnjiva svetla i predmeti i tajanstveni nestanci brodova i ljudi. Čak su i neki pokušaji istraživanja ovog misterioznog mesta, koje je poznato i pod nazivom Zmajev trougao, završeni tragično - nestankom čitavih posada.

3. Južnoatlanska anomalija. To je područje u kojem se Van Alenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini Zemlje, nedaleko od obale Brazila. Zbog brojnih problema sa satelitima i letelicama - od rušenja računarskih programa do kompletne blokade svih funkcija, Međunarodna svemirska stanica je prilagodila raspored prolazaka kroz anomaliju. Osim tehničkih problema, neki astronauti su prijavili pojavu zvezda padalica dok su prolazili kroz anomaliju. Uzrok do danas nije u potpunosti razjašnjen, mada se najviše sumnja na visoke nivoe zračenja koji se akumuliraju u anomaliji.

4. Dolina San Luis. Neidentifikovani leteći objekti, tj. NLO i mnogobrojna nerazjašnjena sakaćenja životinja na farmama česte su pojave u dolini San Luis južnom Koloradu. U ovom regionu su se od 1967. godine dogodile stotine, a možda i hiljade neobjašnjivih sakaćenja životinja, koja su se uvek dešavala tokom noći, pri čemu ni u jednom slučaju nije postojao trag krvi oko životinja i sve su bile ubijene preciznim rezovima. Mnogi veruju da iza svih tih zlodela stoje vanzemaljci. Jedna meštanka je čak postavila NLO osmatračnicu na svom imanju, na kojem su od 2000. godine do danas više od 50 puta videli NLO.

5. Bridžvoter trougao. Još jedan trougao obuhvata područje na jugoistoku Masačusetsa, u blizini Bostona. Od sedamdesetih godina prošlog veka na ovom području je viđeno mnogo čudnih bića i objekata, kao što su, naravno, vanzemaljci i leteći tanjiri, zatim abnormalna stoka i izumrle vrste ptica. Još od 1760. godine kada je navodno viđena "vatrena sfera" iznad ove oblasti, meštani tvrde da su videli brojne neobjašnjive predmete: trouglaste objekte sa jakim svetlima, crne helikoptere itd. Takođe su prijavljeni mnogobrojni nestanci ljudi i sakaćenja životinja.

6. Jezero Nes. Loh Nes (loch – jezero na škotskom) se ne bi mnogo razlikovalo od drugih jezera u Škotskoj da ga nije proslavilo čudovište kome se pripisuje da u njemu boravi. Legenda potiče još iz šestog veka, a od 1933. godine, kada je jedan bračni par prvi put kamerom fotoaparata zabeležio životinju džinovskih dimenzija, javljali su se brojni očevici. Čudovište je po jezeru dobilo ime Nesi i opisano je kao životinja dugog izvijenog vrata, sa trupom dugačkim 10 metara i nesrazmerno malom glavom u odnosu na telo. Iako postoje različita tumačenja ove pojave, od toga da je u pitanju potomak plesiosaura do objašnjenja da se radi o optičkoj varci, oko (ne)postojanja čudovišta Nesi i dalje se lome koplja, a misterija ostaje nerazjašnjena.

7. Transilvanija. Najveću rumunsku regiju proslavio je grof Drakula, koji je bio toliko inspirativan da je o njemu napisano mnoštvo stripova i knjiga i snimljeno nebrojeno mnogo filmova. Danas je to opšti sinonim strave i užasa. Najmisterioznije mesto u Transilvaniji je definitivno dvorac Bran, mada se i za dvorce Hunjad, Snagov i Poenari vezuje priča o Drakuli, koji nije niko drugi nego vlaški vladar Vlad Tepeš, koji je tokom života zaslužio nadimak Drakula, što na rumunskom znači zmaj.

8. Misteriozna tačka. U blizini Santa Kruza u Kaliforniji nalazi se tačka koja je čuvena po nepoštovanju zakona gravitacije. Svako ko uđe u brvnaru, koja spolja ne odaje utisak nikakve misterije, ima utisak da lebdi i dobija pogrešnu percepciju veličine i orijentacije u prostoru. Od svih teorija o misterioznoj tačci, najverovatnija je ona po kojoj je tajna u vizuelnoj iluziji koju stvara nagib, tj. iskošeni pod.

9. Planine praznoverja. Prema legendi, u planinama, nedaleko od glavnog grada Arizone, Feniksa, postoji ogroman rudnik zlata, koji od nosi naziv Zlatni rudnik izgubljenog Holanđanina. Holanđanin je navodno čuvao tajnu o lokaciji rudnika sve do svoje smrti. Međutim, ovaj rudnik nikada nije pronađen uprkos mnogim ekspedicijama. Prema verovanju američkih Indijanaca, blago u planinama čuvaju bića koja se zovu Tuar-Tums (mali ljudi) i žive ispod planina u špiljama i tunelima. Apači veruju da se u tim planinama nalazi ulaz u pakao, a neki tvrde da duhovi ljudi, koji su izgubili život u potrazi za zlatom, i dalje progone planine praznoverja.

10. Planina Rtanj. Za najmisteriozniju planinu u Evropi vezuju se razne priče. Najrasprostranjenije su tvrdnje da iznad njenog vrha nadleću svetleće kugle i da se u unutrašnjosti ove planine nalazi heliodrom na koji sleću vanzemaljci. Postoje i priče o dvorcu čarobnjaka koji je postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, te da Rtanj i dalje skriva zlato i dragulje iz tog vremena. Podstaknuti tim legendama, tragači za skrivenim blagom su u nekoliko navrata razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine. Ono što su stručnjaci dokazali jeste da unutar ove planine postoje ogromne podzemne prostorije, kao i pećine i odaje ispod zemlje. Merenjima je utvrđeno da na Rtnju postoje neprekidne promene energetskih polja. Vrh Rtnja pretežno upija energiju, dok podnožje planine uglavnom zrači.

Нема коментара:

Постави коментар