Translate

24. 6. 2018.

Rim



Čitava decenija je prošla od moje prve posete Rimu, kada sam sa drugaricom lutala ulicama i parkovima Rima, pila vodu sa svake fontane, upijala svaki kutak i divila se svakom trgu i svakoj građevini u večnom gradu. Ne sećam se šta smo prvo posetile ali se sećam da smo odmah zalutale :), da bismo ubrzo shvatile da u Rimu, posebno pri prvoj poseti ovom gradu, ustvari ne možeš da zalutaš jer se na svakom koraku nalazi nešto važno i interesantno i ništa ne treba propustiti!

Centar Rima je veliki muzej na otvorenom. Veličanstveni Trajanov forum je najveće očuvano zdanje podignuto za vreme Rimskog carstva, kojim dominira vajarsko remek delo - Trajanov stub sa isklesanom istorijom vojnih poduhvata cara Trajana u 150 scena i sa čak 2500 likova! Jednako impresivan je Konstantinov slavoluk. U neposrednoj blizini se nalazi Koloseum, koji je uživo još impozantniji nego na slikama. Oko Foruma i Koloseuma, osim radoznalih turista, ima i dosta mačaka, koje se izležavaju i uživaju jer u Rimu važi zakon da mačke mogu neometano živeti na mestu na kojem su se rodile.

S druge strane foruma je trg Venecia, arhitektonski drugačiji od okoline, gde je najupadljiviji spomenik Vitoriju Emanuelu II, prvom kralju ujedinjene Italije. Belina ovog zdanja upada u oči, a stanovnici Rima ga zbog toga nazivaju svadbenom tortom :).

Interesantno je da je beton rimski izum, koji su Rimljani koristili još pre više od 2000 godina. Zahvaljujući tome i danas postoje znamenitosti poput Koloseuma, Foruma i Panteona. Kupola na Panteonu je i dalje najveća nepoduprta betonska kupola na svetu.

Suvišno je pominjati da je Rim pretrpan turistima. Na centralnim trgovima Rima uvek je živahno, a u popodnevnim i večernjim časovima, posebno preko leta, ima i raznih dešavanja. Jedan od najposećenijih trgova je trg Navona, prepoznatljiv po svojim fontanama, slikarima i zabavljačima. Tu se nalaze tri velike fontane: Neptunova, Maurova fontana i Fontana četiri reke sa obeliskom u sredini i četiri ljudske skulpture, koje simbolizuju reke četiri kontinenta koji su bili poznati u vreme kada je fontana nastala. Predstavnik Evrope je Dunav. Nil predstavlja Afriku i prikazan je sa povezom preko očiju jer se tada nije znalo gde izvire ova reka. Gang je simbol Azije, a predstavnik Amerike je reka Rio de la Plata.

Trg naroda ili u originalu Piazza del Popolo poznat je po trijumfalnoj kapiji na severnom prilazu trgu, velikom obelisku, smeštenom u centru trga i crkvama - bliznakinjama, Santa Maria dei Miracoli i Santa Maria in Montesanto.

Španske stepenice su još jedna nezaobilazna lokacija u Rimu. Iako su ih izgradili Francuzi po projektu italijanskih arhitekata, naziv su dobile po španskoj ambasadi pri Vatikanu, koja se nalazila u podnožju stepeništa. Pri dnu Španskih stepenica postoji još jedna interesantna fontana. To je fontana Barkača u obliku nasukanog brodića koji je napola potonuo. Nastala je u znak sećanja na poplavu Tibra krajem šesnaestog veka.

Rim je svetski rekorder po broju fontana, od kojih doduše mnoge nisu u funkciji. Najpoznatija je Fontana di Trevi sa prelepim skulpturama i to je verovatno najposećenija atrakcija u Rimu. Nezamislivo je da neki turista ne poseti ovu fontanu i pod obavezno je da ubaci novčić u nju, da bi ga, po legendi, put ponovo doveo u Rim. Naravno da nije dozvoljeno uzimanje novca iz fontane, ali bilo je slučajeva da ljudi pokušavaju da “ulove” novčiće iz fontane, što se završavalo njihovim hapšenjem. Iz Fontane di Trevi se svake večeri sakupi oko 3000 evra, koje se doniraju u humanitarne svrhe.

Rim ima i prelepe parkove, od kojih je najpopularniji park Borgeze. Detaljno sam ga obišla tek prilikom drugog boravka u Rimu, jednog sunčanog februarskog dana. Po ovom ogromnom parku sam se šetala sa suprugom, kada je još bilo ostataka snega u nekim delovima parka. Beše to jaka zima, koja je čak i Rim obojila u belo. Meni su parkovi uvek lepi i interesantni, bez obzira na godišnje doba, a Borgeze ima poseban šarm.

Nisam propustila ni čuvenu vučicu! Svi znamo legendu o Romulu i Remu koje je podojila Marsova vučica, koja je danas simbol Rima. Romulu je pripala čast da osnuje novi grad na sedam brežuljaka. Kako se Rim širio, tako se i povećavao broj brežuljaka, pa se danas Rim prostire na mnogo više od sedam brežuljaka.

Rim sam posetila tokom leta i zime. Nadam se da ću jednom (uskoro!) upotpuniti svoju sliku o večnom gradu prolećnim i jesenjim utiscima.

Нема коментара:

Постави коментар