Translate

26. 10. 2018.

Kasos i Armatija


Najjužnije ostrvo Dodekaneza nalazi se istočno od Krita, a najbliži je Karpatosu. Maleni Kasos je distanciran od masovnog turizma.

Kada smo sa Karpatosa stigli na Kasos, ovo ostrvo je izgledalo prilično pusto jer je bilo još rano prepodne. Prvo što smo videli je glavna luka Fri u istoimenom glavnom gradu Kasosa, gde je bio tek poneki ribar i mnogo brodića i ribarskih mreža. Odmah uz luku je smeštena šljunkovita plažica sa nekoliko suncobrana od trske, ležaljkama i lepom hladovinom.

Mi smo se prvo uputili ka staroj luci Bouka gde je najupečatljivija crkva svetog Spiridona, tačnije njen visoki zvonik. Tu se nalazi i nekoliko simpatičnih restorana i kafića. I na Kasosu su, kao i na većini grčkih ostrva, dominantne bele fasade sa elementima plave boje. Meštani deluju usporeno i opušteno, što je sasvim očekivano. Uglavnom se bave ribolovom i turizmom, a poznati su i kao proizvođači kvalitetnih mlečnih proizvoda, posebno sireva, koji se prodaju širom Grčke.

Na udaljenosti od oko kilometar zapadno od stare luke je aerodrom koji je namenjen isključivo nacionalnom saobraćaju i to uglavnom letovima sa susednih ostrva, Karpatosa, Krita i Rodosa. Iza aerodroma ima nekoliko lepih uvala i plaža, kao što su Ammoua i Antiperatos.

Istočno od luke Fri nalazi se Arheološki muzej sa postavkom autentičnih predmeta koji govore o tradiciji Kasosa, poput novčića, keramike i drugih materijala. Nedaleko je jedna od najposećenijih plaža Emporio. Ova plaža je peščana i plitka, a more toplo, kao u banji. Uz plažu je smeštena taverna gde nismo jeli ali smo se osvežavali uz ceđenu pomorandžu i hladno pivo, što nam je tako prijalo na vrelom avgustovskom danu.

Blizu Kasosa se nalazi nenastanjeno ostrvce Armatija, koje je još manje od Kasosa ali i još egzotičnije. Sa Kasosa se za oko pola sata vožnje brodom stiže do Armatije. Kada smo se iskrcali na toj prelepoj peščanoj plaži, ona je bila potpuno pusta. Tu nije bilo ni ljudi ni suncobrana niti bilo čega drugog što podseća na civilizaciju. Polako su se svi putnici s broda razmileli po ovoj dugačkoj plaži. Mi smo se sakrili od jakog sunca ispod jedne velike stene i odmah se bućnuli i uživali u čistom i toplom moru. Armatija je najbliže mom idealu rajskog pustog ostrva. Teško da postoji bolji odmor za dušu i telo!

Нема коментара:

Постави коментар