Translate

30. 1. 2021.

Hurgada


Najpopularnije letovalište na Crvenom moru rešili smo da upoznamo u jeku pandemije i na početku zime. Egipat me je oduvek privlačio ali sam mislila da je više za penzionerski odmor, pa sam uvek birala neke druge destinacije, a Egipat ostavljala za kasnije. Tek na kraju godine, koju bih najradije zaboravila, izbor je pao na Hurgadu, a ustvari nismo ni imali mnogo izbora ali smo imali veliku želju za promenom sredine jer toliko nam je nedostajao vitamin P – plaže, palme, pesak... i naravno PUTOVANJA!!!

Prezadovoljna sam temperaturom mora u Hurgadi ove zime, kao i temperaturom vazduha, ali to sam i očekivala da bude ok. More je toplije nego što sam očekivala i skoro svaki dan sam se kupala u moru. Onim danima kada je duvao jači vetar morsko kupanje sam zamenila plivanjem u bazenu. Skoro svaki hotel u Hurgadi ima bar jedan bazen koji se zimi greje, tako da je kupanje zagarantovano tokom cele godine.

Ove zime u Hurgadi ima gostiju ali daleko je od gužve, što meni lično odgovara. Lokalci se zbog toga izgleda još više trude da privuku turiste na izlete. Standardni izleti su safari tura po Sahari i obilazak Rajskog ostrva. Takođe nude sportove na vodi uz nezaobilazno ronjenje. Znaju da budu prilično naporni u svojoj misiji da namame turiste na izlete i ostale zanimacije ali su i beskrajno simpatični. Fantastično je što upijaju fraze različitih jezika i koriste ih u tu svrhu. Srbi su dosta česti turisti u Hurgadi ali svakako Rusa i Ukrajinaca ima mnogo više, pa su nam se pri prvom susretu obraćali na ruskom (svetao ten, kosa i oči njima govore da smo Rusi :)). Kad čuju da smo iz Srbije, odmah sledi „Dobar dan“ ili „Gde si brate“, a jedan lokalac nam se čak predstavio kao Srbin – Đorđe Petrović i to sa veoma dobrim izgovorom i kad god bi nas video uzvikivao je „Srbija do Tokija!“ :).

Hurgada zauzima oko 36 km morske obale i podeljena je na nekoliko delova: El Dahar, El Ahia, El Kavsar, El Memša i Sekala, koja predstavlja centar grada. U neposrednoj blizini je pustinja. Stari delovi grada su interesantni zbog svoje autentičnosti, a moderni delovi zbog brojnih prodavnica i raznovrsnih mogućnosti za šoping. U Hurgadi nema nekih specijalnih turističkih atrakcija, poput istorijskih i kulturnih znamenitosti, izuzev džamija, u koje turisti koji nisu islamske veroispovesti, ne mogu ni da uđu. Turisti u Hurgadu dolaze pre svega zbog fantastične klime, toplog mora i uživanja u luksuznim hotelima.

Najsređeniji deo centra Hurgade, maksimalno doteran za turiste, je Hurgada Marina. Tu su usidreni mnogobrojni brodovi, jahte i jedrilice, a okolo su simpatični šareni objekti u kojima su smešteni restorani, kafići, suvenirnice i druge prodavnice namenjene turistima.

U okolini Hurgade izgrađena su odmarališta sa luksuznim hotelskim kompleksima duž obale, među kojima su najpopularniji: Sahl Hasheesh, El Koseir, Makadi Bay, Soma Bay i El Gouna.

Kamile su zaštitni znak Hurgade. Prvi put sam jahala kamilu kada smoi išli na izlet u pustinju. Moj utisak je da su kamile mirne, poslušne i prelepe. Čak nije bilo ni neudobno tih par minuta jahanja, jedino što su prilično visoke, pa da sam pala ne bih se dobro provela... Takođe su mi delovale tužno. Ne znam da li mi se samo čini ili ih turisti stvarno smaraju :).

Kroz pustinju smo se vozili bagijima pred zalazak sunca. Obavezno je nošenje marame – „arafat“ i zaštitnih naočara da pesak ne bi padao u oči. Kao i jahanje kamila, vožnja bagija kroz pustinju je interesantno iskustvo. Povratak iz pustinje nije bio baš lagan jer je već pao mrak ali smo imali dobrog vodiča koji je vozio ispred nas i bezbedno smo se vratili u hotel.


Pored toga što su zaštitni znak Hurgade toplo vreme, kamile i luksuzni hotelski kompleksi, Hurgada je poznata i po dugim pešćanim plažama i fenomenalanom morskom svetu. Sahl Hasheesh, u kojem smo bili smešteni, predstavlja najbolji izbor za ljubitelje ronjenja. Tu se nalaze najbolje očuvani i najlepši koralni grebeni. Iskustvo ronjenja i plivanja sa raznobojnim ribicama je neprocenjivo...



 

 

Нема коментара:

Постави коментар