Translate

28. 11. 2022.

Szomszed, Đer

 

Ako tražite neobičan i interesantan kafe-restoran u Đeru sa raznovrsnom ponudom koktela i laganih obroka, Szomszed je pravo mesto za vas. Smešten je na atraktivnoj lokaciji, u šetališnoj zoni starog grada.

Bašta se ne razlikuje mnogo od okolnih kafića i restorana ali je enterijer maštovito uređen i ako ni zbog čega drugog, zbog toga ga vredi posetiti. Staru obuću ne bacaju već je kače na zid, što je za mene bio jedan od najupečatljivijih detalja u Szomszedu.

Szomszed je najpoznatiji po ponudi koktela ali i čajeva i drugih bezalkoholnih i alkoholnih pića. Na meniju su i neka lagana kuvana jela od piletine, obrok salate, sendviči i slično. Hrana je ukusna i porcije nisu velike, pa mi se čini da je ovo mesto idealno za večernje obroke.

Pomoću bar koda možete pregledati meni na više jezika, mada se ne može reći da konobari dobro barataju engleskim. Ipak, stekla sam utisak da su ljubazni i usluga je bila brza bez obzira na veliku posećenost.




27. 11. 2022.

Hotel Peto, Đer

 

Peto je od strane vlasnika označen kao pansion, na sajtovima za rezervaciju smeštaja kao apartmanski smeštaj, a meni se po sadržajima čini da ne odgovara ni jednom ni drugom jer nema ponudu obroka da bi bio pansion, a nema ni kuhinje u smeštajnim jedinicama da bi se moglo reći da je reč o apartmanima. Mislim da mu više odgovara naziv hotel. Kako god ga nazvali, osnovne prednosti su lokacija u neposrednoj blizini starog gradskog jezgra i mogućnost privatnog parkinga čije je korišćenje besplatno za goste ovog smeštaja.

Sobe se nalaze u prizemlju i na prvom spratu. Sobe u prizemlju su prostranije od onih na spratu, a cena im je samo za nijansu veća. Opremljenost soba je skromna, a nameštaj je prilično star i održavanje bi trebalo da bude bolje.

S druge strane, domaćini su izuzetno ljubazni i vode računa da se gosti osećaju prijatno. Takođe se trude da informišu goste o svemu što ih zanima i što je značajno za njihov boravak u Đeru. 

Peto je tako pozicioniran da je sve na dohvat ruke. Stari grad je udaljen samo par minuta hoda, kao i šetalište uz reku.


19. 11. 2022.

Ereg

 


Na severu Mađarske, u gradiću Tata, nalazi se jedno od najstarijih veštačkih jezera u Mađarskoj – jezero Ereg. Potiče još iz vremena Rimskog carstva, kada je tu podignuta brana, čiji ostaci postoje i danas. Zahvaljujući finansijskoj podršci plemićke porodice Esterhazi, početkom XVIII veka, napravljen je ribnjak koji je danas poznat kao najstariji ribnjak u Mađarskoj. Današnji oblik jezero je dobilo polovinom XVIII veka, na osnovu plana regulisanja obala jezera, koji je napravio inženjer Samuel Mikovini.

Teren oko jezera je močvaran, sa puno trske i prepun je izvora. Na jezeru i u njegovoj okolini živi mnogo različitih vrsta ptica. Najviše ima gusaka, kao što su letnja guska, kratkokljuna guska, guska monahinja i druge.

Šetalište oko jezera dugo je oko 7 km, poput Ade Ciganlije i prema tome, pogodno je za rekreaciju. Duž obale ima nekoliko značajnih kulturno-istorijskih građevina, kao i lepih restorana i kafića. Tu se povremeno održavaju i različite manifestacije. Vikendom je jezero dosta posećeno pre svega od strane stanovništva iz okolnih mesta i naravno stanovnika Budimpešte, od koje je udaljeno oko sat vremena vožnje.

Najupečatljivi pejzaž na obali jezera Ereg svakako je zamak Tata, poznat i pod nazivom Esterhazi. Takođe se izdvaja statua svetog Jovana krstitelja, na labudovom odmaralištu, koja je dobila zlatnu medalju na venecijskom bienalu, a na jezero je postavljena 1989. godine.

U neposrednoj blizini jezera Ereg nalazi se još jedno manje jezero, koje je uglavnom interesantno ribolovcima. Tu su i ruševine koje predstavljaju ostatke crkve izgrađene u stilu romantizma.

U novijoj istoriji, jezero Ereg je nekoliko puta bilo poplavljeno, pa su se prethodnih decenija sprovodile mere za sprečavanje posledica poplava. Zbog veoma velike količine organskih materija, veštačkog đubriva i drugog otpada koji je bacan u jezero, jezero je više puta bilo detaljno čišćeno u cilju očuvanja živog sveta u jezeru i životne sredine.


31. 10. 2022.

Zamak Tata

 

Zamak Tata, čija je izgradnja počela još početkom XIV veka, tokom duge istorije svog postojanja menjao je i izgled i namenu. Nekadašnje kraljevsko odmorište, nakon bitke kod Mohača, dobilo je odbrambenu ulogu. Njegova funkcija je tada bila da ometa pristup turske vojske prema Komarnu. 

Tornjeve oko zamka, koji su i danas očuvani, projektovali su italijanski vojni inženjeri. Međutim, najizraženiji je nemački uticaj zbog toga što su sredinom XVIII veka nemački doseljenici nastanili mesto Tata. Po planovima Jakova Felnera oko 1770. godine podignuta je Kalvarijska kapela sa svojom grupom statua Golgote. U kuli osmatračnici isprva su bile livene olovne kugle za puške sačmarice. Danas u ovom zamku postoji muzej koji svedoči o njegovoj istoriji.

Zamak u simpatičnom gradiću Tata prava je turistička atrakcija, koja svoju atraktivnost, osim bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, može da zahvali položaju koji zauzima. Smešten na samoj obali jezera Ereg, potpuno dominira celim predelom.


 

28. 10. 2022.

Restoran Korzo, Tata

 

U gradiću Tata nema boljeg mesta za kafe-restoran od onog koje zauzima Korzo. Smešten je na najživopisnijem delu šetališta uz jezero Ereg, sa direktnim pogledom na tvrđavu. Ovaj restoran ima i terasu na obali jezera, koja je par stepenika uzdignuta od obale, pa se može reći da predstavlja i vidikovac. Problem može da bude samo to što nije uvek lako naći slobodan sto na toj terasi jer svi bi da uživaju u pogledu na jezero dok konzumiraju piće i obroke.

Ako vas lokacija Korzoa oduševi, red za naručivanje i plaćanje hrane sigurno neće, posebno vikendom za vreme ručka. Imaju pomalo neobičan način naručivanja gde dobijate biper koji vas zvučnim signalom obaveštava da je hrana pripremljena, te da možete da platite i preuzmete ono što ste naručili. S obzirom da se radi o fast-food restoranu mislim da je dobro organizovan.

 

Kvalitet hrane je veoma dobar za restoran brze hrane. Meni se svidela cezar salata, iako su mogli da malo usitne piletinu i promešaju je, što je, naravno, manje bitno u odnosu na to što je hrana sveža i ukusna. Takođe, veličine porcije su sasvim u redu u odnosu na cenu.

Osoblje je više užurbano nego što je ljubazno. Izgleda da nemaju vremena da o tome vode računa. Ipak, pozitivno je što se sporazumevaju na engleskom. Osoblje čine mladi ljudi i opšti utisak je da se radi o modernom restoranu, smeštenom u tradicionalnom zdanju.